Датата 8 март

Наближава 8 март, международният ден на жената. Питам се дали честването на тази дата има някакъв смисъл в исторически, политически и културен план или е просто още един повод за напиване? Това ли е най-противоречивата дата в безумно дългата върволица от български празници и защо?

За никой не е тайна, че идеята за празника се е родила на международна конференция на жените социалисти в началото на 20 век и макар че по-късно той излиза от идеологическата си рамка и се превръща в Международен ден на жената, корените му си остават политически. По времето на социализЪма 8 март беше на голяма почит както сред висшите етажи на управляващата класа, така и сред обикновените хора. Организираха се пищни заводски банкети, на които семплата работничка с манта и кърпа на главата се превръщаше в елегантна дама, която всички се надпреварваха да ухажват. Даже зевзеците обявиха този ден за празник на колежката, предвид повсеместното черпене и раздаване на карамфили на работното място. Тогава и само тогава жената имаше право да бъде Жена и никой нямаше да я обвини за това.

Датата 8 март често е свързвана и с протестите на феминистките за правата на жените. Тяхната кауза, по принцип много справедлива и благородна-борба за правото на жената да бъде равнопоставена с мъжа, по-късно се изражда в нещо, което противоречи на първоначалната идея. Равноправие да, но не и претенции за превъзходство (все пак не сме мъже, де! :) ) Колкото и сега да отричат този празник като дискриминационен и сексистки, феминистките са в основата на създаването и утвърждаването му.

Има привърженици на честването на 8 март, които застават зад идеята, че на този ден трябва да се засвидетелства обичта и уважението към майката и съпругата, даряващи живот. В българския църковен календар обаче е нарочена друга дата точно за този повод-Благовещение, празникът на майките. Може би точно религиозното му естество е причината той да не е особено популярен и да е тотално изместен от светския си аналог.

В последните години 14 февруари се опитва да изземе функциите на 8 март като празник на любимата жена, но и там нещата са доста двуяки с това прословуто съвпадение с Трифон Зарезан.

Безспорно 8 март е празник с традиции в България. Много хора си го честват и съм убедена, даже залагам часа си при фризьор, че заведенията ще са пълни, а масите отрупани с цветя. Защото жените обичаме цветя, обичаме да обичаме, обичаме да се чувстваме специални. А 8 март е просто дата, която ни го напомня. На вас също.